yleiset

Kuinka kiristää ruuvit niin, että onnistut joka kerta

Tai millä varmistat että ruuvi on riittävän kireällä?

Ohjeistuksessa siis kerrottiin kiristämään kaikki tulostimen ruuvit. Tärkein asia muistaa ruuvien kiristämisessä on, kuten kasatessani sitten vaikka IKEAn kaappia, ovea tai muuta teknistä härveliä vaikka radio-ohjattavia autoja, koptereita ym., että ruuvit on riittävät kireällä eikä ruuvi missään kohdin heilu alustassa.


Tärkeä huomio!

a) Älä siis koskaan käytä liikaa voimaa 💪 ruuvien kiristämisessä, jotta vältät että ruuvi tai vaikkapa ruuvin paikalle tarkoitettu runko vääntyy tai vaurioituu ruuvin voimasta sitä kiristäessäsi

b) Liian löysälle jätetty ruuvi taas voi pahimmassa tapauksessa rikkoa sekä alustassa kiinnitettyjä muita osia, laite ei ehkä toimi oikein tai kuten 3d tulostuksessa missä vaunu (“bed carriage / hotend carriage”) liikkuu edestakaisin ja ilmenee nopeaa liikentää, tulostuksen jäljessä voi ilmetä outoja epätarkkuuksia tai heittoja.


Kuulostaa siis hyvin yksinkertaiselta asialta, mutta tällä voi olla hyvin kauaskantoiset vaikutukset. 3d tulostuksessa tämä voi alkaa jossakin kohtaa tulostusprosessia että suutin alkaa oudosti hyppiä tai ei osu kohtiin ja liimaa menee vääriin kohtiin kun tulostus on käynnissä.

Tämä siis johtaa helposti siihen että tulostuksen lopputulos on pilalla.


Vinkki ja tärkein kysymys? Mikä on sitten ruuville se riittävä kireys. Tähän ei taida olla mitään oikeaa oppia tai lukemalla ja kuuntelemalla eri alan ammattilaisia, niin saatat kuulla sanottavan “Sen vain tuntee että se on riittävän kireällä”. Öö, siis mitä, whaat?

Vinkkinä sanoisin pitkän kokemuksen kautta erinäisistä muista kasausprojekteista, että kiristä ruuvit vain sen verran kireälle että että saat ne hyvin pienellä vaivalla kiristäessä takaisin samalla liikkeellä. Jos ruuvi kiristyy oikealle (kellon suuntaisesti), testaamalla vasemmalle kääntäessä esim. pikkurillillä tai etusormella sopivalla voimalla, ruuvin ei tulisi löystyä ja palautua vasemmalle (kellon vastasuuntaisesti).

Hyvä havainto esimerkki on kun avain alkaa hyppiä pois ruuvinkannasta toistuvasti kun yrität kiristää ruuvia. 

Ruuveja ei siis saa ikinä eikä kuulukaan kiristää niin lujasti että ruuvin kolon reunat pahimmillaan jopa pyöristyvät kiristäessä tai ruuvi painuu sisään runkoon niin että ruuvin hattu taittuu tai ruuvin kanta pääsee irtoamaan.

Jos jälkimmäinen tilanne pääsisi syystä tai toisesta ilmenemään, olet suuremman haasteen edessä johon helposti tarvitaan jo sitten porakonetta ja/tai tulostimen kotelon avaamista päästäksesi poistamaan vioittuneen ruuvin. 

Älä siis pelästy että ruuvit jäävät alustassa löysälle, jos tiedät että olet nämä kiristänyt riittävän kireälle. Ruuveja voi ja pitääkin varautua tarkistamaan ja tarvittaessa aina kiristämään uudelleen aika-ajoin. Viimeistään siinä vaiheessa kun tulostusmatkasi on edennyt riittävän pitkälle ja aina jos tulostuksen jälki alkaa tuntua että vaikka mitä eri säätöjä kokeilet et saa haluttua lopputulostusta. Syy voi siis loppujen lopuksi johtua mekaanisestakin viasta kuten löystynyt ruuvi.


Vinkkejä ruuvien löystymisen välttämiseksi

Ruuveille myydään myös kierrelukitetta (esim. Loctite), jota suositellaan erityisesti kasattaviin laitteistoihin tai RC välineisiin, joissa esiintyy paljon tärinää. Lukite estää ruuvien löystymisen ainakin pitemmälle välille kuin ilman lukitetta olevat ruuvit.

Tässä kohdin en suosittele että tarvitset tätä 3d printterillesi heti alkuun, mutta on syytä muistaa että useat ruuvit riippuen kohteesta antavat periksi ajan myötä ja tähän löytyy eri keinoja.

Tästä tarjolla lisää vinkkejä …💡

Miten saan jumittuneen ruuvin auki?

Käykö sinulle koskaan niin että ruuvit menevät tai jäävät liian tiukalle etkä saa näitä pois?

Tähän on olemassa useita keinoja. Yksi mahdollinen tapa jumittuneelle ruuville on varmistaa että sinulla on juuri sopiva kantaan mahtuva ruuvimeisseli tai liitin työkalusarjastasi. Jos kyseessä on talttapää tai ristiruuvi on hyvä tarkistaa että tämä on juuri sopiva ruuvin päälle. Tämän jälkeen alat vääntämään ruuvia vastasuuntaan päin kun ruuvin kiristämistä joka on yleensä kellonsuuntainen.

Jos ruuvi ei edelleen lähde millään löystymään, lopeta vääntö ja vältä että ruuvin kanta murtuu tai ruuvin taltta/risti/torxi pään kolon reunat vääntyvät ja kiristimen pää hyppii pois.

Yleensä torxi kantaiset ruuvit kestävät enemmän vääntöä, mutta samalla riskinä toki on että liiallisesta voimasta joko torxin kanta irtoaa tai ruuvi saattaa vielä helpommin rikkoa alustan.

Vaihtoehtona näissä voi kokeilla esim. esilämmittää ruuvia. Hyvä työkalu vaihtoehto ruuvin lämmittämiseen on esim. kohdesytytin tai juotinsarja työkalu tai asema. Kohdesytytin on hyvä jos tässä on hyvin pieni liekki eikä liekki pääse osumaan muihin osiin kuin ruuviin. Kun ruuvi on lämmennyt riittävästi – ei siis tarvitse olla hehkuvan kuuma – yleensä ruuvi lähtee jo hyvin pienellä voimalla irtoamaan alustastaan.

On mahdollista myös käyttää kuumailmapuhallinta tai muuta isompaa lämmitystyökaluakin, mutta riippuen siitä missä ruuvi sijaitsee alustassa kuten 3d tulostimessa, ruuvin ympärillä on paljon helposti muita rikkoutuvia metallisia ja muoviosia, niin ruuvin lämmittäminen voi osoittautua hyvin hankalaksi operaatioksi. Tämän vuoksi suosittelen juotinsarjaa hyväksi vaihtoehdoksi.

Miten saa vioittuneen ruuvin auki?

Tähän löytyy rautakaupoista esim. “NEO TOOLS” ruuvinulosvedinsarja tai “Speed Out” valmistajalta ruuvinirrottaja sarja porakoneelle tai ruuvimeisselille jossa on paikka kuusiokolo vääntimelle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.