asennus

3D tulostin – Artillery Sidewinder X2 alustan ja kehikon kiinnitys – Osa 1

Avattuani paketin olin hetken aikaa ymmällään miten tiiviisti paketti olikaan pakattu. Jos saat tällaisen tiiviisti pakatun paketin, niin suosittelen alkuun että levität pahvin reunoja varovasti, jotta tulostimen alusta ja kehikko nousee helppommin ulos paketista.

Jos haluat käyttää pahvilaatikkoa esim. kasauksessa ja vielä johonkin muuhun, niin kannattaa tämä osuus tehdä rauhassa repimättä pakkausta. Vahva pakkauspahvilaatikko soveltuu hyvin moneen käyttöön.

Paketissa siis oli suhteellisen paljon osia, mitkä eivät heti avaudu tekijälle mitä näillä tehdään. Huomattavaa oli että manuaali (yllä) saattaa tulla näkyviin vasta ensimmäisen isomman osan, kuten nostamalla tulostimen kehikko pois paketista.

Koska en ollut koskaan aiemmin kasannut 3d tulostinta, totesin että manuaalia on varmasti hyvä silmäillä läpi ettei mitään oleellista jää huomaamatta.
Huom. manuaalin luettavuus – riippuen kuinka kokenut kasaaja oletkaan – saattaa kuvista katsoen olla alkuun hieman hepreaa luettavaa.

Vaihe 1

Kun sain purettua osat erilleen ja kehikon että alustan levittämällä sängyn päälle, joka oli sattumalta lähietäisyydellä.

Tätähän ei siis kannata kertoa vaikka vaimolle missä osat ovat olleet kasaamisen yhteydessä kunhan osat löytyvät ja löytävät lopulliseen paikkaan 🙂

Aloitin ensiksi laittamalla tulostimen alustan tukevalle paikalle, joka itselläni oli lipasto.

Jos kokoat tätä lattialle niin alkuvaiheessa voi olla todella hankalaa ruuvien kiinnityksessä, joten suosittelen pöytää, lipastoa tai jotakin mikä on vahvalla alustalla ja niin että pohja ei pääse heilumaan ja saat alustan liikuteltua tulostinkehikon ruuveja varten.

Hyvän työergonomian valossa suosittelen siis jotakin sellaista korkeutta missä selkä ei väsy, kun kasaamisessa joudut helposti kyyristelemään ja katselemaan että kaikki ylimääräiset pakkausmuovit, mahdolliset muovin jäänteet, nippusiteet ja teipit on irroitettu tulostinkehikosta ja osasista. 

Vaihe 2

Seuraava vaihe oli ehkä haastavin vaihe kasatessani tulostinta. Ohjeessa (Step 1) kerrottiin että aseta “xz gantry” eli tulostimen kehikko alustan päälle. Tulostinkehikko osoittautuikin melko painavaksi, joten huomasin nostaessani kehikkoa että oikeanpuoleinen liitin, kuten kuvassa, oli tarkoitus mennä suoraan naaraspuolinen liittimen päälle.

Tässä siis on hyvä jos apunasi on puoliso tai kaveri, että et vain missään kohdin päästä kehikkoa tippumaan maahan tai että liitin osa ei kolahda alustaan liian voimakkaasti että tämä pääsisi taittumaan.

Nostin varovasti kehikon että alustan liittimet kohdalleen ja painoin sen jälkeen varovasti kehikkoa yläpuolelta että tämä istui varmasti tukevasti alustassa.

Samalla, kun kehikko lepäsi nyt alustassa, alustan alapohjassa oli molemmin puolin kehikon jalkoja omat ruuvit,  jolla kehikko saadaan kiinnitettyä tukevasti alustaan. 

Oma parhaaksi toteamani tekniikka tähän oli katsoa
a) pohjan ruuvienkoko ja laittaa kuusiokoloavain vierelle. 

Vinkkinä voisin sanoa että on hyvä jos sinulla on esim. pieni minisarjantyökalupakki erikokoisille kuusiokoloavaimille tai saat työkalut helposti kätesi ulottuville edetessäsi aina seuraavaan vaiheeseen

b) Siirsin tämän jälkeen alustaa varovasti lipaston reunan yli jotta pääsin käsiksi alustan ruuveihin.

c) ruuvasin alustan pohjassa olevat ruuvit niin että kannatin alustaa toisella kädelläni ja taas toisella kädellä katsoin kumarasta että sain alustan ruuvit kiristymään ja osumaan oikein tulostintelakan jaloissa oleviin tarkoitettuihin ruuvien paikkoihin. Lopputulos pitäisi näyttää molempien tulostuskehikon jalkojen kohdalla kuten oikealla.

Tässä tärkein työvaihe olikin muistaa että alusta ei missään vaiheessa pääse lipsahtamaan käsistä. En keksinyt siinä valossa olisiko jokin muu keino ollut parempi ruuvaamiseen, mutta koska tulostinkehikossa on sen verran erinäistä liikkuvaa osaa, kuten liitinjohtoa ja mekaanisia osia, niin en voi ainakaan suositella laittamaan alustaa kyljelleen tai mihinkään muuhun asentoon.

Vaihe 3

Seuraavassa vaiheessa, ohje ehdotti kasaamaan kelan pidike (“Spool holder”), jonka kanssa oli alkuun hieman miettimistä. Olin nähnyt joitain erilaisia malleja missä kela asetetaan erilliseen telaan ja tätä ei tietysti ohjeessa sivuutettu tuliko kela siis asettaa erikseen pidikkeen väliin tai minne.

Näin hetken ihmeteltyä, totesin että riittää että kelanpidikkeen telat kiinnitetään tulostimen kehikon yläosaan paikoilleen niin että varsinainen filamenttikela “lepää” kelanpidikkeen päällä vieressä allaolevan kuvan mukaisesti.

Vaihe 4

Nyt kun kelakin ja telakka oli kiinni. Kiinnitin ohjeessa mainitut kaikki z-askelmoottorit (Z stepper moottorit) piuhat. Tässä vaiheessa ehkä tärkein osuus on että missään kohdin ei vaunun (“hotend carriage”) tai askelmoottorien piuhojen painamisessa ei kannata käyttää suurta voimaa ja varmista että liittimet asetttuu oikein päin kannattamiiin, jotta pienet liittimien pinnit eivät vain pääse vääntymään.

Nämä kokemuksesta muissa kasauksissa ovat hyvin hauraat ja vääntyvät hyvin helposti. Ohjeessa ei siis tätä kerrota, mutta hyvä käytäntö on aina tarkistaa kummin päin liittimet menevät kannattamine. Liittimistä ei tässä 3d tulostimessa ollut suoraan ohjetta mistä olisi voinut erottaa kumminpäin nämä menevät.

Vinkkinä voin todetta että hyvä katsoa liittimien kohdista onko pinnit ylempänä tai alempana kannattamisessa. Halutessasi voin lisätä tähän tarkemmat kuvat ja ohjeet liittimien päistä ja asennuksesta.

Lopputulos tulisi kuitenkin olla kuvan (yllä) mukainen missä liittimet ovat menneet oikealle paikoilleen. Hyvä tarkistaa että liitin on hyvin kiinni alustassa on ottaa kiinni liittimen päästä – ei siis johdosta – ja testata lähteekö liitin liikkumaan kannasta.

Vaihe 5

Ohje kertoi että tässä kohdin on hyvä käydä läpi kaikki mahdolliset ruuvit ja niiden kireys sekä alustassa että kehikon mukana tulleissa osissa. Ruuvien kireyksistä voi käydä pitempääkin keskustelua, josta oma kirjoitelma erillisessä osiossa.

Pakkauksessa tulostinkehikossa oli nippusiteet vaunussa ja nämä on hyvä irroittaa viimeistään tässä kohdin. Samalla on hyvä puhaltaa läpi kiskojen ympäriltä ja varmistaa ettei pakkauksessa olleita muovia ole jäänyt kiinni telakkaan tai vaunujen eri kohtiin ennen alustan ja telakan asettelua.

Ohjeessa puhutaan säätämään vaunujen mutterit (“bed carriage / hotend carriage”), mutta totesin nämä omassa mallissani olevan riittävän tiukalla kuusiokoloavaimella testatessa että kelkka tuntui liikkuvan riittävän hyvin alustassaan ilman lisäsäätöä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.